Tuesday, April 24, 2007

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Ο ήλιος είναι ένας καλός φίλος των παιδιών, διότι συντελεί στην ασβεστοποίηση των οστών, ενεργοποιώντας την βιταμίνη D, που υπάρχει στο δέρμα. Στα μικρά παιδιά θεωρείται αρκετή, η έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο , για δυο ώρες την εβδομάδα.
Όμως η έκθεση στον Ελληνικό ήλιο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να είναι αρκετά βλαβερή ,για το ευαίσθητο δέρμα, των μικρών παιδιών .
Επιβάλλεται λοιπόν, σωστή προστασία ,των παιδιών από τον ήλιο ,που θα αποτελεί και προληπτική προφύλαξη, ενάντια στους καρκίνους του δέρματος, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι, με την συνολική διάρκεια έκθεσης , κατά την νεαρή ηλικία και με τα ηλιακά εγκαύματα, που πιθανά έχει υποστεί το δέρμα. Το ρίσκο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια , λόγω της τρύπας του όζοντος.
Οι ηλιακές ακτίνες είναι οι υπεριώδεις (UVA ,UVB , UVC) και οι υπέρυθρες .
Κυρίως οι υπεριώδεις Α, φθάνουν στα βαθύτερα δερματικά στρώματα και προάγουν, την παραγωγή της μελανίνης ,που σκουραίνει το δέρμα. Οι υπεριώδεις Β δρουν πιο επιφανειακά ,προκαλώντας διάταση των αγγείων , ερεθισμούς στο δέρμα και μαζί με τις υπέρυθρες οι οποίες το θερμαίνουν, χωρις να το μαυρίζουν, του προξενούν αφυδάτωση , κοκκινίλες , φωτοδερματίτιδες και εγκαύματα.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από 10 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα. Αυτές τις ώρες η ακτινοβολία κτυπάει κάθετα την γη και είναι πολύ έντονη.
Φοράμε στα παιδιά καπέλο , πάντα με φαρδύ γείσο, για να προστατεύουμε και τα ματάκια από την ακτινοβολία (μειώνεται σχεδόν κατά 50%).
Ελαφριά βαμβακερή μπλούζα ,αρκετή προστατευτική κρέμα και στην σκιά, γιατί η ακτινοβολία μας φτάνει και πάλι, έστω και μειωμένη, από αντανάκλαση. Ακόμη και όταν υπάρχει συννεφιά, οι υπεριώδεις Β, περνάνε και μπορεί να προξενήσουν έγκαυμα.
Σταδιακή έκθεση στον ήλιο, αρχίζοντας με λίγα λεπτά, τις πρώτες μέρες.
Προστατεύουμε το δέρμα του παιδιού, βάζοντας του συχνά (ανά 2ωρες περίπου), μια ποιοτική παιδική αντηλιακή κρέμα ή λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας και χωρις πολλά αρωματικά ,για να μην τραβά και τα έντομα .(Για τον δείκτη προστασίας ή αλλιώς SPF μιλήστε με τον παιδίατρο σας).
Προσοχή η κρέμα που έχει περισσέψει από πέρυσι, δεν είναι πλέον κατάλληλη γιατί έχει χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες.
Σε παιδιά κάτω των 6 μηνών, πρέπει να αποφεύγονται η άμεση έκθεση στον ήλιο και οι αντηλιακές κρέμες, λόγω του κίνδυνου αλλεργιών. Συνιστάται η κάλυψη του δέρματος με ελαφρύ ρουχισμό, καπελάκι κτλ.
Πρέπει να δίνουμε συχνά νερο στο παιδί και μετά από συζήτηση με τον παιδίατρο να έχουμε επιλέξει, ανάλογα με την ηλικία, κατάλληλα γυαλιά ηλίου , διότι η ακτινοβολία ενοχοποιείται επίσης και για βλάβες στα μάτια .
Συμπερασματικά , ο πολύς ήλιος όχι μόνο βλάπτει , αλλά βλάπτει ανεπανόρθωτα και γιαυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή. Ήλιος δεν είναι μόνο στην θάλασσα , είναι και στο βουνό, είναι και στην αυλή μας , είναι και στην βόλτα μας ,και στο αυτοκίνητο , όταν ταξιδεύουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ ! λοιπόν.

Friday, April 20, 2007

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς, που αρκετά συχνά χρησιμοποιούν δίτροχο όχημα, για τις μετακινήσεις τους. Είμαι πολλά χρόνια μοτοσικλετιστής και όσο περνά ο καιρός, ανακαλύπτω όλο και πιο πολύ την αδιαφορία των περισσότερων αυτοκινητιστών απέναντι μας .Τέλος πάντων, αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα χιλιοσυζητημένο, που για πολύ καιρό ακόμη θα ψάχνει να βρει την λύση του.
Προ ημερών και ενώ προχωρούσα με σχετικά χαμηλή ταχύτητα ,ξαφνικά ένα μεγάλο έντομο έλιωσε κυριολεκτικά, πάνω στο γείσο του κράνους μου. Για κάποια στιγμή αιφνιδιάστηκα, αλλά σιγά σιγά σταμάτησα δεξιά απλά για να το καθαρίσω.
Σκέφθηκα τι θα γινόταν αν δεν φορούσα το κλειστό κράνος. Το έντομο θα κατέληγε με ορμή στο πρόσωπο μου , αν όχι μέσα στο μάτι μου, με συνέπειες σίγουρα όχι καλές.
Αναπόφευκτα ήλθαν επίσης στο μυαλό μου ,οι εικόνες που βλέπουμε όλοι καθημερινά!!- τους γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους εδώ και εκεί με τα μηχανάκια.
Συνήθως το παιδί είναι όρθιο και προσπαθεί να βρει την ισορροπία του κρατώντας λίγο το τιμόνι, ενώ η μαμά ή ο μπαμπάς προσπερνά τα άλλα οχήματα ακάθεκτος και τρυπώνει όπου χωράει κάνοντας ελιγμούς
Το κράνος βέβαια απουσιάζει παντελώς ή στην καλύτερη περίπτωση φοράει μόνο ο γονιός.
.Υπάρχει και η άλλη όμως περίπτωση να φοράει μόνο το παιδί το τεράστιο κράνος του μπαμπά η της μαμάς , απλά έτσι ,για να ησυχάζει η συνείδηση μας.
Βέβαια το τι μπορεί να συμβεί σε μια έστω απλή πτώση το ξέρουν μόνο οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών και όσοι « την έχουν πάθει ».
Στο εξωτερικό αυτό πολύ σωστά συνεπάγεται άμεση τιμωρία λόγω έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο.
Ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά από μόνοι μας, γιά τον εαυτό μας και πολύ περισσότερο τα παιδιά μας ,για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι.

Monday, April 16, 2007

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Όλοι αισθάνονται ειδικοί για να δίνουν συμβουλές. Η γιαγιά, η θεία,η γειτόνισσα, η άγνωστη κυρία στην παιδική χαρά. Μά είναι πάντα σωστά αυτά που μας λένε; Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς.Θέματα και θεωρίες που πριν δέκα χρόνια ήταν σωστές , δεν είναι πια σήμερα. Λοιπόν τι κάνουμε;
Το σωστό είναι να ρωτάμε τον παιδίατρο μας ο οποίος με την συνεχή επιστημονική του ενημέρωση θα μας δίνει πάντα μια υπεύθυνη απάντηση . Ας καταρρίψουμε λοιπόν μερικούς μύθους, που ίσως ακόμη καλά κρατούν
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
Ότι η μαμά που θηλάζει δεν μπορεί να πάρει φάρμακα(μιλήστε με τον γιατρό σας).
Ότι μαμά που έχει Ηπατίτιδα Β δεν μπορεί να θηλάσει.
Ότι το μωρό μπορεί να είναι αλλεργικό στο γάλα της μητέρας του.
Ότι το μωρό ακόμα πριν αρχίσει τις στερεές τροφές (6 μηνών) πρέπει να πίνει νερο, η χαμόμηλο, η τσάι κτλ.
Ότι εάν το μωρό θέλει να θηλάζει συχνά ,τότε το γάλα της μαμάς δεν είναι καλό η είναι λίγο.
Ότι η επάνοδος της περιόδου στην μαμά ,κάνει το γάλα της ακατάλληλο.
Ότι εάν δεν βγαίνουν γρήγορα τα δόντια του μωρού , πρέπει να έχει έλλειψη ασβεστίου.
Ότι όσο πιο χοντρό είναι το παιδί τόσο πιο υγιές είναι.
Ότι εάν το παιδί έχει εξάνθημα πρέπει να μείνει κλειστό στο σπίτι ,με τα ίδια ρούχα και χωρις να κάνει μπάνιο αλλιώς το εξάνθημα δεν περνά.
Ότι εάν το παιδί έχει διάρροια δεν κάνει να πιει γάλα και του δίνουμε αναψυκτικό.
Ότι το κοινό κρυολόγημα πρέπει να θεραπευθεί αμέσως με χιλιών λογιών φάρμακα αλλιώς θα γυρίσει σε βρογχίτιδα η πνευμονία.
Ότι μόλις κάνει το παιδί πυρετό πρέπει αμέσως να πάει στον παιδίατρο.(Η άμεση επίσκεψη δεν δίνει συχνά στον γιατρό επαρκείς πληροφορίες για σωστή διάγνωση)
Ότι κάποιες αρρώστιες είναι καλύτερα να τις περάσει το παιδί παρά να εμβολιασθεί.
Ότι τα εμβόλια κάνουν κακό .(Αντίθετα προστατεύουν από κακιές αρρώστιες)
Ότι εάν τα παραδοσιακά φάρμακα δεν λύσουν το πρόβλημα θα το λύσουν τα ομοιοπαθητικά.(είναι αλήθεια όμως ότι πολλά προβλήματα περνούν από μόνα τους με λίγη υπομονή)
Ότι στα αγοράκια που το δέρμα στο πουλάκι τους είναι λίγο κολλημένο, πρέπει να το ξεκολλήσουμε τραβώντας το συνεχώς .(Είναι μια τακτική επώδυνη , ανώφελη και συχνά επικίνδυνη).
Ότι το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει κλειστό στο σπίτι χωρις να μπορεί να αλλάξει αέρα.
Ότι το παιδί με ψηλό πυρετό δεν μπορεί να πάει από το ένα σπίτι στο άλλο η στον παιδίατρο για εξέταση.
Ότι οι γονείς έχουν πάντα δίκιο.
Ότι ο παιδίατρος έχει ατέλειωτη υπομονή!!!